28 Kasım 2007

OHIO PYLE

Gecen hafta sukran gunu nedeniyle Amerika'da okullar da dahil heryer tatildi. Carsamba gunu havanin 20 derece oldugunu ogrenince, sonbahar'da gitmeyi cok istedigimiz ancak bir turlu firsat bulamadigimiz Ohio Pyle'a gittik.



Ohio Pyle, Pittsburgh'a yalnizca 1.5 saat uzaklikta heryerinden siril siril sular akan oldukca yesil bir yer. Icinde iki adet ufak selale var. Bunlardan ilkinin adi "Cucumber Falls" yani "Salatalik Selalesi":))

Digerinin adini bilmiyorum ama Manavgat Selalesi'ne benziyor...




Bu selalenin uzerinde bulundugu nehrin debisi oldukca yuksek ve burada rafting yapiliyor. Serdar simdiden bahara rafting planini yapti bile:))




Ohio Pyle'in en onemli ozelligi mimari acidan oldukca unlu bir evi icinde barindiriyor olmasi... Evin adi "Falling Water"...




"Falling Water" 1936 yilinda Amerikali mimar Frank Lloyd Wright tarafindan, Pittsburgh'un o donemdeki en zengin isadamlarindan biri olan Edgar Kaufmann icin insa edilmis. Evin en onemli ozelligi suyun uzerine insa edilmis olmasi ve bundan 70 yil onceki teknolojiyle oldukca ustaca yapilmis olmasi... "Falling Water" bu ozelligiyle yalnizca Amerika'da degil butun dunyada meshur. Turkiye'deki mimarlik fakultelerinde okutulan kitaplarda da adi gecen bu unlu evde su anda yasayan kimse yok.





Falling Water'i gordukten sonra agaclarin altinda oturup birseyler yedik ve siril siril akan suyun sesini dinledik...


Her ne kadar agaclar buyuk olcude yapraklarini dokmus olsalar da cok begendik Ohio Pyle'i ve baharda yeniden gorusmek uzere sozlestik kendisiyle:))

24 Kasım 2007

LIGHT UP NIGHT II

Gectigimiz hafta, gecen yil da katildigimiz Pittsburgh'un geleneksel "Light Up Night" Festivali'ne katildik. Ancak hava oldukca soguk oldugundan yalnizca 1 saat kalabildik.


Festival gecen yilkinin nerdeyse birebir aynisiydi. Sehir merkezinde gerceklestirildi ve bircok konser vardi. Yine adim basi dev cam agaclari yerlestirilmisti ve her yer isil isildi.


Amerika'nin yeni yil klasigi buz pateni yine Amerikalilarin favorisiydi. Serdarla birlikte birkac arkadasimiz da kaymaya niyetlendi ama sirada bekleyen cok kisi oldugundan bu isteklerini gerceklestiremediler.


Festivalin en sevdigim kismi ortaokul ve lise ogrencileri arasinda yapilan pastadan ev yarismasina katilan pastalar. Tabii sadece ev yapmakla kalmamislar kuleler, koyler hatta stadlar yapmislar. Hepsi cok sirin ve istah acici gorunuyordu...





Festival gecen yil oldugu gibi yine havai fisek gosterisiyle son buldu...