12 Ocak 2008

RON MUECK SERGISI

Gectigimiz 1 ay somestr tatilinde olmamiza ragmen hava kosullarindan dolayi hicbir yere gidemedik. Aslinda birkac gezi planimiz vardi ama soguk havada keyif almayacagimizi dusunerek, planlarimizi bahara erteledik. Bu arada biraz da kultur-sanat faaliyetlerine zaman ayiralim dedik:)) Su aralar Pittsburgh'da birkac unlu sergi var. Bunlardan ozellikle ikisini cok merak ediyordum. Bunlardan ilki dunyaca unlu heykeltras Ron Mueck'un fiberglas ve silikondan yaptigi heykel sergisiydi.
.
Ron Mueck Avusturya dogumlu fakat Ingiltere'de yasamini surduren bir sanatci. Kariyerinin ilk yillarinda profosyonel kukla yapimciligi ve oynaticiligi ile ugrasmis hatta bir donem unlu televizyon programi Muppet Show'un ekibinde yer almis. Babasinin olumu uzerine yaptigi ilk heykel "Ölü Baba"da kendi sac tellerini kullanmis oldukca ilginc bir sanatci.
.
Ron Mueck'un en unlu eserlerinden biri kendi portresini yaptigi buyuk boyutlu heykel. "Maske" seklindeki heykel o kadar gercekci ki izlerken sanki birden gozlerini acacakmis hissini uyandiriyor.
.
.

.
.
Heykelin boyutunu bu resimden anlayabilirsiniz... (Fotograftaki ben degilim:))
.

.

Bir diger maske de zenci kadininkiydi...

.

.

Heykellerin bir kismi oldukca buyuk boyutlarda bazilari ise minyatur heykeller. Mueck'in "Bottaki Adam" adini verdigi heykel, minyatur olanlardan...

.
.


.
Adamin yuzundeki endise ifadesi ne kadar guzel verilmis degil mi??
.


.
Bir diger minyatur heykel asagidaki mutsuz ciftin heykeliydi... Adamin kollarindaki tuyleri bile gerceginden ayirt etmek o kadar zor ki...
.

.

Bu fotograftan boyutlarini tahmin edebilirsiniz...

.

.
"Vahsi Adam" heykeli dev boyutlardaydi... Korku dolu gozlerle bakiyordu...

.

.
Iste benim en etkilendigim heykel... Huzunlu bakislarla yatan dev boyutlardaki kadin heykeli... Kadini izlerken kavram kargasasina dustuk.... O kadar gercekciydi ki o mu buyuk biz mi kucuguz karistirdik bir an:))
.
.

.

Son heykel de oldukca enteresan... Devasa boyutlardaki "Yeni Dogmus Bebek" heykeli. O kadar "yeni" dogmus ki gobek kordonu bile yerinde duruyor.

.

.
Saclari bile gercek gibi...


Sergi bize gercekten cok ilginc geldi. Haftaya da gidebilirsek, yine kisa sureligine Pittsburgh'da sergilenen "Bodies" sergisine gitmeyi planliyoruz...

01 Ocak 2008

NICE MUTLU YILLARA...

Dun gece sehir merkezinde yapilan gosteriler esliginde Pittsburgh'daki son yilimiza girdik. Gosteriler havanin kararmasiyla birlikte basladi. Sehir merkezi 2007'nin son saatlerinde oldukca hareketliydi. Cesitli konserler, stand-up, dans ve sihirbazlik gosterilerinin ardindan bir rock grubunun konseri esliginde havai fiseklerle 2008'e girildi.
.
Bu vesile ile herkesin yeni yilini en icten dileklerimizle kutluyoruz. 2008 hepinize saglik, mutluluk ve huzur getirsin...
.