05 Temmuz 2007

SAN FRANCISCO

California gezimizin ilk duragi San Francisco idi. San Franciso, Pasifik Okyanus'nun kiyisinda Amerika'nin en buyuk sehirlerinden biri. Oldukca guzel bir sehir. Ozellikle iklimi cok ilginc. Sanirim okyanusun etkisiyle hava surekli serin ve esintili.



Gezimizin ilk gunu San Francisco'yu arabayla kesfetmeye calistik. Saniyorum hepiniz sehrin unlu yokuslarini buralarda cekilen bircok filmden hatirlarsiniz.



Bu da sehrin simgesi haline gelmis tramvaylardan biri.




Bunlar da San Francisco'ya ozel "victoria" tarzi evler. Robin Williams'in unlu filmi Mrs. Doubtfire burada cekilmis...




Sehrin sembolu haline gelmis mekanlarindan birisi de "China Town" yani Cin Mahallesi... Burada Cin'e ozgu hediyelik esyalarin yanisira bolca Cin Restorani mevcut.







Cin Mahallesi'ndeki gezimizin ardindan "fisherman's wharf" denilen iskelede gunumuzu tamamladik. Buranin en onemli ozelligi hemen kiyida bulanan deniz arslanlari. Tembel tembel yatarken birden ayni anda bagirmaya basladiklarinda ortaya gercekten komik bir goruntu cikiyor:))



Gezimizin ikinci gununde "Alcatraz Adasi"ndaki unlu hapisaneye gittik.. Adadaki turumuz boyunca kulakliklar araciligi ile eski mahkumlarin ve gardiyanlarin sesinden hapishane hakkinda bilgi verildi. Hapishane 1934 yilinda insa edilmis ve ulkenin en azili ve tehlikeli mahkumlari buraya nakledilmis.






Adanin mahkumlari arasinda filme de konu olan "Alkatraz Kuscusu" ve "Al Capone" gibi unlu isimler yer aliyor.




Hapishanede tum mahkumlar ayri koguslarda kaliyor ve sadece yemek yerken biraraya geliyorlarmis. Boylece kacis plani yapmak icin bir araya gelmeleri neredeyse imkansiz hale geliyormus...




Ancak buna ragmen, 1963 yilina kadar faaliyette olan hapishaneden 3 kisi kacmayi basarmis. Kactiklari donemde Amerika'da buyuk sansasyona yol acmis hatta Clint Eastwood'un basrolunu oynadigi "Alkatraz'dan Kacis" filmi bu donemde cekilmis.




San Farnciso gezimizin son gununu "Golden Gate" koprusunde tamamladik. Koprunun en onemli ozelligi yapiminin cok zor gerceklesmesi ve okyanusun asiri tuzlu olmasindan dolayi paslanmasinin onlenmesi icin 25 boyaci tarafindan surekli boyaniyor olmasi...



Ozetle San Francisco etkileyici bir sehir ve Istanbul'u animsatiyor. Ancak, sunu da belirtmek gerekir ki Istanbul cok daha guzel...

San Francisco gezimiz boyunca bizi evinde agirlayan Sultan, Mustafa ve dunya tatlisi ogullari Yusuf'a cok cok tesekkur ederiz... Sultan'in guzel icli koftelerinin tadi hala damagimizda:))

Hiç yorum yok: