22 Aralık 2006

PITTSBURGH MUZELERI - I (Sanat Muzesi)

Bu hafta Illinois'den gelen arkadaslarimiz Arzu ve Ramazan ile birlikte Pittsburgh'u gezdik. Boylece geldigimizden beri gitmeye firsat bulamadigimiz bir cok yeri gorme sansimiz oldu. Gezimizin buyuk kismini da muzeler olusturdu. Pittsburgh'un muzeleri Turkiye'deki muzelerden oldukca farkli. Bunun en buyuk sebebi ise tabii ki Amerika'nin tarihinin cok eskiye dayanmamasi. Mutlaka New York ya da Washington gibi buyuk sehirlerin muzeleri cok farkli ve guzeldir ama yine de muzelerde oldukca keyifli vakit gecirdigimiz soyleyebilirim.
.


Suremiz kisitli oldugundan yalnizca "sanat", "dogal tarih" ve "bilim" muzelerini gezme sansimiz oldu. Sanat muzesinde gordugumuz tarihi eserlerin cogu ya biryerlerden getirtilmis ya da taklit eserlerdi. Ben daha ziyade orjinal oldugu yazan eserlerin fotograflarini yayinlayacagim. Asagidakiler 4. ve 6. yuzyildan kalma eserler.


Ancak tarihi eserlerden ziyade benim ilgimi daha cok muzedeki minyatur maketler cekti. Muzenin hemen girisinde tarihi bir kasaba canlandirilmis. En ufak ayrintilara dahi dikkat edilmis. Insanlarin kiyafetleri, duruslari ve konsept cok iyi ayarlanmis.



Bunlarin disinda kucuk camekanlarin icinde eski evlerin minyatur maketleri yerlestirilmis. Yine burada da minnacik esyalar sasirtici sekilde duzgun yapilmis. Fotograftaki sandalyelerin asagi yukari bir kibrit kutusu buyuklugunde oldugunu da ozellikle belirtmek istiyorum.








Minyatur maketler konusunda gercekten cok basarili olduklarini bilim muzesini gezerken daha iyi anladik. Cunku orada cok daha muhtesem kocaman bir maket gorduk. Onun fotograflarini da en kisa surede sitede yayinlayacagim. Simdilik bu kadar...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gercekten cok guzel bir hafta gecirdik birlikte.Bende Selma gibi minyatur figurlere hayran kaldim! tabiki oguzel yemeklerinide unutmamak lazim!!! Hersey icin tesekkurler selmacim... ARZU

Adsız dedi ki...

Biz de sizinle vakit gecirmekten buyuk keyif aldik, biz tesekkur ederiz. Her zaman bekleriz... Ben size daha guzel yemekler yaparim.. Washington'in tadini cikarin..

SELMA