06 Eylül 2007

TAPPAN GOLU, AMISHLER VE YENIDEN CLEVELAND

Turkiye'den gelen misafirlerimizle birlikte gittigimiz bir baska sehir, daha once de gezdigimiz Cleveland oldu. Ancak bu kez Cleveland'a farkli bir yoldan gittik ve boylece yolumuzun uzerindeki "Tappan Golu"nu ve bu bolgede yasayan "Amish"leri gorme sansimiz oldu.
Tappan Golu simdiye kadar gordugum en guzel gol diyebilirim... Golun bir kisminin uzeri niluferlerle kapliydi... Bu goruntuye hayran kaldik...





Gol o kadar buyuk ki tam ortasinda agaclarla kapli kucuk bir adacik bile var.









Zamanimiz kisitli oldugundan golde fazla oyalanmadik ve "Amish"lerin yasadigi Millersburg sehrine dogru yola koyulduk. Amish'ler, 18. YY'da Almanya'dan goc eden ve koyu hristiyan mezhebine mensup olan bir topluluk. Bunlar elektrik ve araba da dahil hicbir modern teknolojiyi kullanmiyorlar. Hatta igne ve ilac bile kullanmiyorlar. Giyim kusamlari da gunumuz kiyafetlerinden oldukca farkli. Erkekler surekli ceket ve gomlek giyorlar ve evli tum erkekler sakalli. Kadinlar ise mavi ya da koyu renk elbiselerin disinda hicbirsey giymiyorlar ve surekli beyaz bir sapka takiyorlar. Sanirim 18. yuzyildan bu yana kiyafetlerinde hicbir degisiklik olmamis.









Ulasimlarini at arabalariyla gerceklestiriyorlar.










Gecimlerini ise tarim ve haycanciligin yani sira el yapimi yatak ortuleri, sus esyalari ve mobilyalari satarak surduruyorlar. Tamamen kendi yetistirdikleri urunlerle beslenip, hasta olduklarinda da yine dogal tedavi yontemini kullaniyorlar.








Amishler'in evleri diger Amerikalilar'in evlerinden kolaylikla ayirt ediliyor. Cunku genelde evlerin onunde camasir asili, ki burada butun evlerde kurutma makinesi kullanildigindan siradisi bir durum, ayrica hicbir evde elektrik baglantisi yok.



Fotograf cekilmesinden hoslanmadiklari ve ancak uzaktan, rahatsiz etmeden cekebilecegimiz soylendiginden cok fazla fotograf cekemedik. Arabanin icinden cekebildimiz kadariyla yetinmek zorunda kaldik.





18. yuzyildan kalma yasamlarini surdurmekte direnen bu siradisi insanlari gormek oldukca ilginc bir deneyim oldu bizim icin...
Millersburg'dan ogleden sonra ayrilip Celeveland'a dogru yola koyulduk. (Cleveland fotograflarini daha once yayinladigim icin yeniden yayinlamiyorum. Gormek isterseniz buraya tiklayin)

Sehirdeki gezimizi tamamladiktan sonra Erie Golu'nun kenarinda yaptigimiz piknigin ardindan gunesi batirip Pittsburgh'a donduk...


Hiç yorum yok: